Samenwerkingsverbanden
Culturele ontmoetingsplekken
Om samen te komen en met elkaar muziek te maken zijn er locaties nodig. Deze culturele ontmoetingsplekken staan aan de basis van het creatieve proces. Muziekschool Amsterdam en Muziekschool Amsterdam Noord werken graag samen met anderen met als doel om zo veel mogelijk mensen te bereiken en in aanraking te laten komen met muziek. We maken deel uit van een groot netwerk en we vinden het belangrijk om dat goed te onderhouden. Verschillende niveaus binnen onze organisatie zijn actief op stedelijk, landelijk of internationaal niveau.
Toegankelijk en dichtbij
Dankzij onze stadsbrede infrastructuur is muziek maken altijd dichtbij. Dat bedoelen we zowel letterlijk als figuurlijk. We vinden het belangrijk dat we niet alleen toegankelijk, maar ook goed bereikbaar zijn. Je vindt ons al door de hele stad, maar we hebben de ambitie om het nog beter te gaan doen. Dat betekent dat we continu zoeken naar nieuwe leslocaties. Daarbij kijken we goed naar de spreiding door de hele stad om zo een breder publiek te bereiken. Het is dan ook niet alleen een belangrijke pijler geweest voor het afgelopen jaar, maar vormt ook een belangrijk onderdeel van de plannen voor 2025-2028.
Urban Resorts
In dat licht is de samenwerking met Urban Resorts een belangrijke ontwikkeling geweest in 2023. Deze not-for-profit organisatie realiseert betaalbare werkruimte voor kunstenaars, creatieve ondernemers en sociaal maatschappelijke initiatieven. Een daarvan is De Brug, in het bruisende hart van IJburg aan de IJburglaan. In de lichte etalageruimte aan de straatzijde zit Muziekschool Amsterdam. Het is een verbindende factor voor de buurt, de mede-huurders en scholieren. Er is een ‘Muziekmaakplaats’ waarbij muziek & technologie centraal staat. Muziek en jongeren komen hier samen en dat is het gemeenschappelijke doel van Muziekschool Amsterdam en Urban Resorts; Kunst & Cultuur en cultuureducatie breed toegankelijk maken. Diep in de wijk en dicht bij de mensen is daarbij het uitgangspunt. Samen beschikken Urban Resort en Muziekschool Amsterdam en Muziekschool Amsterdam Noord over meer dan tien locaties die geschikt zijn om (buurt)activiteiten te faciliteren en te ontwikkelen.
Baggerbeest en Baggertafel
Ook in de Sluisbuurt op het Zeeburgereiland is er een nieuwe locatie waar we organisatorisch en programmatisch werken; Baggerbeest. Om van de Sluisbuurt een levendige locatie te maken begint Baggerbeest als cultureel ankerpunt. Samen met onder andere Muziekschool Amsterdam wordt er vanuit deze plek begonnen met het bouwen aan het sociale weefsel van de wijk. De bewoners uit de buurt worden hier nauw bij betrokken. Met ‘de Baggertafel’ willen we structureel overleg organiseren met de bewoners en de buurt om gezamenlijk de activiteiten en de programmering te bepalen.
Het oog op de toekomst
We kijken altijd vooruit. Zo zijn we in 2023 begonnen met het ontwikkelen van een plan voor 2025-2028. Daarbij kijken we bijvoorbeeld naar het gezamenlijk gebruik van faciliteiten op bestaande locaties én de realisatie van nieuwe locaties zoals het Amstelkwartier en Haven-Stad.
OBA
In onze samenwerking met de Openbare Bibliotheek Amsterdam wordt ook vanuit dit perspectief over de ontwikkeling van de stad en haar inwoners gesproken. We kijken samen naar het fysiek- en inhoudelijk creëren van meer ontmoetings-en maakplaatsen in de stad. Speciaal voor de Kinderboekenweek in oktober 2023 opende Muziekschool Amsterdam Osdorp haar deuren. Iedereen die een kijkje wilde nemen en nieuwsgierig was naar wat je allemaal (samen) met muziek kan doen was welkom. Het werd een muzikale middag waar ruim 200 kinderen aan deelnamen.
Daarnaast werken we samen met partners zoals EYE, het Wereldmuseum, het Conservatorium van Amsterdam, en De Keten wat de bereikbaarheid en de kwaliteit van ons aanbod vergroot.
Samen kom je verder
We geloven sterk in co-creatie en werken daarom nauw samen met organisaties en bewoners in de buurt. En op onze beurt helpen wij weer andere aanbieders in de culturele sector die door de infrastructuur van Muziekschool Amsterdam en Muziekschool Amsterdam Noord worden ondersteund:
- Stichting Educatieve Projecten
- Masterclass Vocal Academy
- Nieuw Vocaal Amsterdam
- Muziek Docenten Collectief Amsterdam
- Stichting Wijsneus
Al deze geweldige aanbieders worden gehuisvest door de instellingen van Muziekschool Amsterdam en Muziekschool Amsterdam Noord. Met deze samenwerkingsverbanden bereiken we op die manier indirect nog enkele tienduizenden jonge Amsterdammers. Dat komt nog bovenop ons directe bereik van 50.092 deelnemers.
Stadsbrede programmering
We willen niet alleen toegankelijk en bereikbaar zijn, we willen dat onze programma’s overal in de stad beschikbaar zijn. Om die reden werken we samen met diverse partijen en organisaties. Met elkaar houden we de kwaliteit hoog en de inhoud interessant.
Talentontwikkeling
Met het Conservatorium van Amsterdam werken we bijvoorbeeld samen door onder meer stageplaatsen aan te bieden. Op deze manier krijgen we de mogelijkheid om onderwijs talenten te scouten voor onze afdeling Binnenschools. Daarnaast vindt er uitwisseling van expertise plaats.
Ook met collega instelling Dutch School Of Popular Music (DSOPM) werken we samen op het vlak van talentontwikkeling. De talentstromen worden zoveel mogelijk op elkaar afgestemd en deels in samenwerking uitgevoerd.
Een divers programma
Muziekschool Amsterdam en Muziekschool Amsterdam Noord werken al vele jaren samen met Muziekcentrum Zuidoost en het Leerorkest. Dit doen we op inhoudelijk en organisatorisch gebied en met het gemeenschappelijke doel om de kansengelijkheid in de stad en de diversiteit van het programma aanbod te vergroten. Hiervoor zien we met elkaar nog voldoende ruimte voor verbetering en we zullen daarin dan ook samen blijven optrekken in de toekomst.
Muzikale rijkdom
Samen met de Alliantie Muziekeducatie Amsterdam (AMA) is er frequent overleg over het aanbod voor gezamenlijke muziek- en podium educatie op scholen. Met elkaar delen we de wens dat (professionele) muziek er voor iedereen is. Door samen te werken zorgen we dat Amsterdamse leerlingen en groepsleerkrachten gedurende hun schooltijd de muzikale rijkdom van Amsterdam ervaren.
Stichting MOSA
De oprichting van de stichting Muziek Op School in Amsterdam (MOSA) is een gezamenlijk initiatief van Aslan Muziekcentrum, Stichting Leerorkest, Muziekcentrum Zuidoost, Muziekschool Amsterdam en Muziekschool Amsterdam Noord. In deze stichting werken we samen om de ambitie van de gemeente op het gebied van de binnenschoolse muziekeducatie te realiseren en maken we afspraken over spreiding van de gemeentelijke voorziening voor primair onderwijs over de scholen.
Cultuureducatie
Muziekschool Amsterdam draagt er zorg voor dat cultuureducatie een belangrijke positie houdt in de vertegenwoordiging van de culturele instellingen in de stad. Binnen de permanente werkgroep ACI cultuureducatie wordt ook nadrukkelijk bijgedragen aan de ontwikkeling van cultuurbeleid voor de stad. Als grootste cultuureducatie instelling in Amsterdam zijn we dan ook lid van het ACI (Amsterdamse Culturele Instellingen).
Internationaal
Ook op internationaal vlak hebben we samenwerkingsverbanden. Muziek is natuurlijk niet beperkt tot de landsgrenzen. Met onze Europese partners bevorderen en verbeteren we het beleid en onze programma’s, doen we kennis op en realiseren we uitwisselingen. De European Music Union is een netwerkconstructie waar uiteenlopende vormen van samenwerking worden gerealiseerd. Hierbij valt te denken aan kennisuitwisseling, maar ook projectmatige samenwerkingen, het delen van waardevolle resources en bijdragen aan het opstellen van Europees beleid.